Kuchnie na wymiar – jaki wybrać blat?

Na to czy kuchnia na wymiar wzbudzi pożądany efekt ma wpływ wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest wybór blatu kuchennego. Jak wybrać odpowiedni materiał, aby powierzchnia blatu podobała nam się i służyła przez lata?
Dziś zaprezentujemy Wam wady i zalety poszczególnych rodzajów blatów.

Blat drewniany
kuchnie na wymiar z drewnianymi blatami mają wielu zwolenników. Drewno pasuje do różnych materiałów i styli, wygląda naturalnie oraz można je poddawać renowacji. Dużym minusem jest jednak fakt, iż drewniane powierzchnie źle znoszą wysokie temperatury oraz są podatne na przebarwienia i zarysowania. Dlatego też drewniane blaty wymagają częstych zabiegów pielęgnacyjnych takich jak: szlifowanie, malowanie czy lakierowanie, które pomagają im odzyskać dawny blask.
kuchnia-nowoczesna-z-blatem-orzechowym-i-wyspa-corianu-3

Blaty z kamienia
Blaty kamienne są świetną alternatywą dla blatów drewnianych. Kamień naturalny występuje w wielu odcieniach – od jasnych beżów po brązy i czernie. Dzięki różnorodności odcieni granitu każdy wybierze coś dla siebie. Do największych zalet tego rodzaju blatów można zaliczyć odporność na zarysowania oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Blaty kamienne o jaśniejszych odcieniach są jednak podatne na zaplamienia mocno barwiącymi płynami.
_MG_2482

Konglomerat kwarcowy
Jeśli stawiasz na kamienną estetykę oraz nowoczesne technologie – wybierz blat z Konglomeratu kwarcowego. Tego rodzaju blaty kuchenne charakteryzuje wyjątkowa trwałość oraz niska nasiąkliwość, co sprawia, że są one bardziej higieniczne.

Zdecydowaliście już jaki blat wybierzecie do swojej kuchni?