Jaki blat kuchenny wybrać?

Wybierając blat kuchenny szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na ich dwa rodzaje – blaty granitowe oraz blaty z konglomeratu.

Konglomerat jest to mielony kamień, który w połączeniu z żywicą epoksydową tworzy niezwykle trwały materiał. Konglomerat przyjmuje właściwości materiału, z którego powstał np. marmuru, granitu czy corianu. Tego rodzaju blaty możemy nabyć w rozmaitych kolorach, wzorach oraz fakturach. Ponadto bezspoinowe łączenia pozwalają uzyskać określone kształty oraz zapobiegają osadzaniu się brudu.

Blat z konglomeratu ma wiele zalet naturalnego kamienia, ale jest od niego tańszy. Tego rodzaju blaty kuchenne są odporne na związki chemiczne, wysokie temperatury, wilgoć, wnikanie weń rozlanych płynów oraz nie wchłaniają zapachów. Nie należy jednak zapominać, że konglomerat nie jest w stanie zastąpić prawdziwego kamienia.

Niepodważalnym numerem jeden wśród blatów kamiennych jest blat z granitu – jest odporny na szereg czynników, jak również nie grożą mu uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Do jego niewątpliwych wad należy cena oraz waga – jeśli będzie zależało nam na grubszym blacie może okazać się konieczne wykonanie specjalnych zbrojeń mebli. Pewne ograniczenie stanowi również paleta kolorystyczna.

MG_2482