Urządzanie kuchni – jak łączyć kolory?

Podczas projektowania kuchni warto pamiętać o tym, że kolory w tym pomieszczeniu powinny tworzyć spójną i zorganizowaną całość. Warto tu unikać krzykliwych odcieni na ścianach i na podłodze. Idealną bazę będzie stanowiła naturalna biel lub szarość, które podkreślą wyraziste dodatki w postaci lamp, hokerów lub frontów.

Niełatwym wyzwaniem jest dopasowanie sprzętów AGD do mebli. Warto sięgnąć tu po sprawdzone rozwiązania. Białe szafki łączymy z białymi sprzętami lub z kontrastującymi odcieniami – srebrem, czernią lub brązem. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku innych stonowanych odcieni. Jeśli fronty szafek będą miały intensywną barwę np. żółtą lub czerwoną sprzęt powinien być dla nich estetycznym tłem.

Jeśli lubisz wyraziste kolory – zachowaj umiar. Nie należy mieszać odcieni różnych sprzętów oraz wprowadzać zbyt intensywnych kolorów w postaci ścian oraz całych mebli. Wyraziste barwy świetnie sprawdzą się w postaci dodatków.

Uniwersalna baza w połączeniu z dopasowanymi do niej dodatkami, sprzętem oraz meblami pozwoli nam uzyskać idealny efekt.